Sarkis vill kavla upp ärmarna för svenska intressen i EU

Den 9 juni är det dags att välja partier och ledamöter som ska representera Sverige de kommande fem åren i Europaparlamentet. På plats nummer tio på Socialdemokraternas kandidatlista står Sarkis Khatchadourian från Södertälje.

Sarkis är 26 år och arbetar som Strategy Analyst inom autonoma lösningar på Scania. Och även om han trivs alldeles utmärkt på sitt arbete hoppas han nu på många kryss i valet, för att få börja sin karriär som Europaparlamentariker i Bryssel.

EU spelar en avgörande roll för oss i Södertälje och Sverige när det gäller att ställa om till hållbara samhällen. Vi behöver vara en konkurrenskraftig union så att vi kan säkra framtidens jobb och kunna konkurrera med innovativa, gröna jobb. Vill man skapa nya jobb är industrin en viktig aktör. För varje nytt jobb som skapas inom fordonsindustrin, skapas ytterligare 2–5 nya jobb i ekonomin, säger Sarkis.

Trots sin unga ålder har Sarkis hunnit vara politiskt aktiv under flera år. Han började, som så många andra, med att engagera sig i SSU och blev även ordförande för ungdomsförbundet i Södertälje och senare i Stockholms län. Att det blev just Socialdemokraterna beror på att han tycker det är viktigt att stå upp för de svagare i samhället.

Socialdemokraterna är ett parti för den stora majoriteten och även de mest behövande. Jag vill inte ha ett samhälle där folk inte har råd med mat på bordet, där barn växer upp i trångboddhet eller där alla inte får en rättvis vård. Det är viktiga frågor för mig och vårt parti är det enda som på allvar kan ta itu med alla dessa stora frågor.

När Stockholms läns SSU-distrikt hörde av sig till Sarkis för att fråga om han ville ställa upp som kandidat till Europaparlamentet såg han det som en rolig och spännande möjlighet. I Europaparlamentet beslutas om lagar och regler som till stor del påverkar Sveriges lagar. Därför är det viktigt att välja representanter som ser till svenska intressen, bland annat gällande klimatutmaningarna och den gröna industriella omställningen.

Med sin bakgrund och sina erfarenheter från SSU-tiden hoppas Sarkis kunna bidra med ett nytt perspektiv till partiet och EU-parlamentet. Ett av målen är att öka kunskapen om valet och vikten av att rösta, för människor som inte har lika utbredd kunskap.

Mitt fokus kommer vara att få folk att rösta på Socialdemokraterna den 9 juni. Jag känner ett stort ansvar över att både lyssna in vad människor vill se för riktning i Europa och ta med mig deras åsikter in i det politiska arbetet. Därför försöker jag vara ute så mycket som möjligt bland icke politiskt aktiva personer. Jag vill uppmana alla medborgare att faktiskt ta vara på sin möjlighet att rösta.

Idag har Socialdemokraterna fem platser av Sveriges 21 mandat i parlamentet, och Sarkis står som nummer tio på listan. Men det finns en möjlighet att få ta plats, om antalet röster på Socialdemokraterna ökar eller om tillräckligt många lägger sin personröst på Sarkis.

Det skulle bli en stor men rolig omställning om jag fick plats som parlamentariker. Vårt parti är väldigt omhändertagande och hjälpsamma. De tar väl hand om en och förklarar hur allt går till, avslutar Sarkis. Och om jag skulle få förtroendet, då kavlar jag upp ärmarna och kör järnet!

Fler nyheter från Socialdemokraterna i Södertälje.

facebook Twitter Email